Skip to content

O SOKOBANJI

Sokobanja se nalazi u jugoistočnom delu Srbije i predstavlja najposećenije turističko mesto u našoj zemlji. Na udaljenosti od samo 230 km od Beograda, 60 km od Niša, 80 km od Zaječara, 30 km od Aleksinca, Sokobanja je smeštena u kotlini planina Ozren (1.178m), Rtanj (1.565m) i Devica (1.187m) na 400 metara nadmorske visine.

Predstavlja jedno od najstarijih banjskih lečilišta u Srbiji i mesto u kome je davne 1837. godine ispisan prvi srpski vaučer za lečenje i odmor. Pogodna je za lečenje plućnih oboljena, bronhijalne astme, psihoneuroze, neurastenije, lakših oblika povišenog krvnog pritiska, hroničnog reumatizma, hroničnih reumatskih i degenerativnih oboljenja, išijasa, stanja nakon povreda, itd…

Sokobanja je najposećenija banja u Srbiji, sa preko 100.000 gostiju u toku jedne turističke sezone, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Organizovanim turizmom, Sokobanja se bavi punih 180 godina. Ovde su boravile mnoge poznate ličnosti naše istorije, pre svih Branisla Nušić, koji je i “odgovoran” za čuvenu krilaticu “Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad”, zatim i Isidora Sekulić, Stevan Sremac, kao i mnogi drugi, a poznato je i da je naš jedini nobelovac tokom Drugog svetskog rata boravio i stvarao svoja dela upravo u Sokobanji.

sokobanja 01
sokobanja 02

Danas je Sokobanja pravi raj, idealno mesto za beg od gradske buke, odmor i uživanje, oaza zdravstvenog i wellnes turizma.

Šta raditi u Sokobanji?

Kroz Sokobanju, protiče reka Moravica, tako da su posetiocima na raspolaganju brojne plaže, kao što su plaža Župan, tesnac, 6 kace, 3 kace, Džentlmen i Lepterija koje u letnjim mesecima predstavljaju pravo osveženje.

Šta videti u Sokobanji?

Brojna izletišta, kao što su izvor reke Moravice, na 13 km od Sokobanje, Seselačka pećina, Bovansko jezero, Vrmdžansko jezero i Vrmdžanski grad, Lepterija, Očno, Grudno, Sokograd, Amam (tursko kupatilo), vodopad Ripaljka (čija se voda obrušava sa visine od 15m) i još mnogo toga..

Od 2012. Godine , Sokobanja ima i Akva park „Podina“ koji radi od sredine juna, do kraja avgusta. Pored Akva park,a u ponudi su i wellness i spa centari, fitness centari, slane sobe, saune, parna kupatila, masažeri…..

Sokobanja ide u korak sa vremenom, o čemu govore i mnogi novoizgrađeni objekti koji mogu da zadovolje zahteve svih turista. Uskoro počinje sa radom i letnja pozornica „Vrelo“ sa tri jezerceta, od kojih će jedno zimi biti zaleđeno i pretvoreno u klizalište. Brojni događaji i manifestacije kao što su Prva harmonika, Green hart fest, usponi na okolne planine, brojni muzički koncerti i ostali sadržaji kulturnog i zabavnog karaketra, koji upotpunjavaju turističku ponudu Sokobanje.

Ukoliko se odlučite da posetite Sokobanju i sve njene lepote, trebaće Vam nekoliko dana zato Vam toplo preporučujemo apartmane Veličković u centru Sokobanje

Vidimo se u Sokobanji!

KONTAKT:

Nemanjina 15, Sokobanja 18230

Pratite nas:

Prijavite se na naš Newsletter